Банкеръ Daily

Новини

Наблюдава се положително развитие на пазара на труда

Наблюдава се положително развитие на пазара на труда през последните два месеца, съобщи министърът на труда Тотю Младенов на кръгла маса за педставяне на предварителните резултати от изследване за въздействието на кризата върху българските домакинства. Социалното ведомство ежедневно следи и анализира процесите на пазара на труда, уточни той и посочи, че се предприемат навременни мерки за намаляване на безработицата.
На срещата министър Младенов представи данни за равнището на регистрирана безработица - през февруари 2010 г. е 10.26%, а към 12-ти май то е 9.89 на сто. От началото на годината до април, чрез съдействието на трудовите посредници от Агенцията по заетостта около 48 хиляди безработни са започнали работа и още 30 хиляди са заети по мерки и програми на АЗ, съобщи още Младенов.
Той подчерта, че под влиянието на сезонните фактори и на предприетите действия от правителството през март и април 2010 г. по данни на Агенцията по заетостта безработицата намалява. Броят на постъпилите на работа безработни лица на пазара на труда и по програми за заетост нараства, посочи Тотю Младенов като отбеляза, че същевременно се отчита и намаление на новорегистрираните безработни в бюрата по труда.
Проведеното от Световна банка и Институт „Отворено общество” наблюдение е от съществено значение, тъй като то предоставя допълнителна информация, каза при откриването на кръглата маса Младенов. Тази информация за въздействието на кризата върху домакинствата ще подпомогне анализирането на прилаганите мерки, посочи още социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във