Банкеръ Daily

Новини

На днешния ден през 1958 г. Белгия, Нидерландия и Люксембург създават митническия съюз Бенелюкс

3 февруари 1958 г. Белгия, Нидерландия и Люксембург създават митническия съюз Бенелюкс.
Бенелюкс е западно-европейски икономически съюз включващ три съседни държави: Белгия, Нидерландия и Люксембург. Името му най-вероятно е въведено през 1946 г. и идва от първите букви на страните членки. Официалните езици са нидерландски (заради Нидерландия и Фландрия) и френски (заради Белгия и Люксембург).
От 27-милионното население на Бенелюкс: 83% са нидерландско говорещите, или 22.5 млн. души, разпределени 16.5 млн. в Нидерландия и 6 млн. фламандци в Белгия; 17% са франкофоните, или 4.7 млн. души, разпределени 4.2 млн. в Белгия и 0.5 млн. в Люксембург.
Държавите от Бенелюкс винаги са били тясно свързани. Те и до днес остават монархии. Територите им са били последователно под испанско и австрийско владение. Историческите връзки обуславят и последвалото икономическо сътрудничество. През ХХ век Белгия и Люксембург получават своята независимост, и бързо разбират, че имат нужда да бъдат икономически съюзници. На 25 юли 1921 г. е подписано Белгийско-Люксембургското икономическо обединение. То се счита за предвестник на Бенелюкс.
През 1944 г. Белгия, Нидерландия и Люксембург се съгласяват да премахнат митниците по общите си граници и да обяват обща цена за стоките, влизащи от страни нечленки на БеНеЛюкс. На 5 септември 1944 г., договорът е подписан, но е уточнено, че той ще влезе в сила чак на 1 януари 1948-а.
Бенелюкс служи като тясна връзка между трите страни Белгия, Нидерландия и Люксембург. След края на Втората световна война, на 16 март 1948 г., се подписва Брюкселският договор между страните от Бенелюкс, Франция и Англия. С него те взимат общо решение да се защитават взаимно от СССР, който в началото на 1948 г. спомага за осъществяването на комунистически преврат в Чехословакия. Това развързва ръцете на новата американска външна политика, като през април 1949 г.се подписва Северноатлантическия договор - НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във