Банкеръ Daily

Новини

На днешния ден през 1951 г. е съдадена Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК)

На 2 март 1951 г. Пощенска спестовна каса и множество по-малки банки са обединени в Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК).
Пощенска спестовна каса е българска държавна банка със седалище в София. Тя функционира между 1895 и 1951 г., когато става основата на новообразуваната Държавна спестовна каса.
Пощенската спестовна каса е създадена през 1895 г., като дейността й е регулирана със специален закон от следващата година. Основната цел на нейното учредяване е привличането на депозити от дребни спестители, които да бъдат използвани за кредитиране на държавния бюджет или за други цели, които правителствата приемат за полезни. При работата си с множеството дребни клиенти касата използва голямата мрежа от пощенски клонове на Български пощи.
През 1951 година правителството обединява ПСК с национализираните кооперативни популярни банки и земеделски кредитни кооперации и образува Държавна спестовна каса.
Банка ДСК (до 1999 г. - Държавна спестовна каса) е българска банка със седалище в София, специализирана в работата с дребни клиенти.
Банката е основана под името Държавна спестовна каса (ДСК) през 1951 г. с решение на Министерския съвет. В нея са включени държавната Пощенска спестовна каса и национализираните кооперативни популярни банки и земеделски кредитни кооперации. Към ДСК е прехвърлено и обслужването на частните влогове в Българска народна банка. Тя получава изключителни права за приемането на влогове от частни лица в страната. Първоначално те са използвани изключително за кредитиране на държавата, като от средата на 60-те години банката получава възможност да отпуска потребителски кредити и кредити за жилищно строителство на частни лица. До 1971 г. тя се ръководи от Министерството на финансите, а след това - от Българска народна банка.
След срива на социалистическата икономика от края на 80-те години ДСК е една от последните приватизирани държавни банки. През 1999 г. тя е преобразувана в изцяло държавно акционерно дружество и приема сегашното си име. Приватизирана е едва през 2003-а, когато е купена от унгарската банка ОТП. През следващите години ДСК създава няколко специализирани предприятия за финансови услуги: ДСК Управление на активи, ДСК Гаранция (общо застраховане), ДСК Лизинг, ДСК Турс, ДСК Родина (пенсионно осигуряване).
Централната администрация на банката е разположена в сграда на улица Московска №19, построена през 1914 г. по проект на архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков за тогавашната Софийска банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във