Банкеръ Daily

Новини

На днешния ден през 1848 г. е роден бащата на Правилото 80-20

На 15 юли 1848 г. е роден Вилфредо Парето, италиански социолог, инженер и икономист. Смята се, че той е един от основателите на теорията на елита, известна и като Закон на Парето. По негови разсъждения елита има пирамидална структура, като на върха стои елита - социален слой, ръководещ и направляващ всяко общество.
В края на 19 век Вилфредо Парето, формулира едно правило, което остава в социологията под името Правилото 80-20 или Закон за елита, или още, Закон на Парето. То гласи следното: Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.
Това е глобалната гледна точка на Закона на Парето. Може да се интерпретира и в по-микро мащаб, като му се придаде следното значение: във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултат.
Този закон може да се интерпретира също така за целите на Управление на контрола или Управление на Риска, както следва По-рядко срещаните явления предизвикват най-големи проблеми или относително малък брой възможни причини обикновено предизвикват мнозинството на проблемите или дефектите

Facebook logo
Бъдете с нас и във