Банкеръ Daily

Новини

На днешния ден през 1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие

На 20 септември 1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие, завършило през 1522 г. и установило кълбовидната форма на Земята и единството на Световния океан.
Фернандо Магелан (на португалски: Fern#227;o de Magalh#227;es; на испански: Fernando de Magallanes) е португалски мореплавател, преминал по-късно на испанска служба. Магелан е роден в Саброза, провинция Траш уш Монтеш, Северна Португалия през 1480 година.
Магелан е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока, първият европеец, плавал в Тихия океан и първият, оглавил експедиция с цел обиколка на света. Въпреки че самият той умира преди завръщането в Европа, част от флота, организиран и ръководен от него през първата половина от пътуването, се завръща в Испания през 1522 г., успявайки да обиколи света.
На 10 август 1519 флотът от пет кораба под командването на Магелан напуска Севиля и заминава на юг по река Гуадалкивир до Санлукар де Барамеда в устието и#768;, където остава повече от пет седмици. Испанските власти са подозрителни към португалския адмирал и едва не го спират, но на 20 септември Магелан все пак отпътува от Санлукар де Барамеда, заедно с 264 души.
Магелан е убит на 27 април 1521 г. на Филипините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във