Банкеръ Daily

Новини

На 80 г. почина Димитър Паница

На 80 г. почина Димитър Паница. По този повод Николай Младенов изпрати съболезнователно писмо до Ивон Фукард, съпруга на Паница.
Паница напуска България през 1948 г. и прекарва по-голямата част от живота си между Западна Европа и САЩ. След като за кратко работи в Париж, през 1952 г. се премества в САЩ и започва работа в редaкцията на списание Reader’s Digest, където работи до пенсионирането си през 1994 г.
През 1991 г. заедно със съпругата си Ивон основават фондация “Свободна и демократична България” в София, чиято цел е да допринася за демократизацията на българското общество. През годините фондацията реализира Социален комплекс Св. София - в помощ на бездомни деца и младежи; международна конференция Карнегиевата анкета и Балканите днес; програма Гражданско общество, Българското училище за политика, програма Студентски дискусионни клубове. Дими Паница е сред основателите и е член на Настоятелството на АУБ. Той е член на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), Англоамериканската прес асоциация (Париж), френската фондация Бъдеще”, Института за пазарна икономика в София, както и на Института за демокрация в Източна Европа (Вашингтон). Той е основател и председател на Junior Achievement в България, член на съвещателния съвет за годишната награда за Граждански доблест в Ню Йорк, член е на настоятелството на Фондация за младежите на Балканите.
Димитър Паница е удостоен с най-високото гражданско отличие - орден “Стара планина”, първа степен, а през май 2001 г. става носител на наградата Доктор хонорис кауза на Американския университет в България. Той е “Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република”, освен това е отличен с медала За заслуги” (Pro Merito), връчван от Съвета на Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във