Банкеръ Daily

Новини

На 8 ноември празнуваме Архангеловден

Българската Православна църква почита на 8 ноември Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.
Михаил е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон.
В Откровението на Йоан Богослов е описана битката на Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на която Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.
Освен това според вярванията Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава Кой е като Господ?.
Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като душевадец: той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.
Това е и името на осем византийски императора. Денят на Архангел Михаил е 8 ноември. В Корана името Михаил също е застъпено, но под друга форма - Михай, което също е име на ангел. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.
Ежегодно на 8 ноември се чества християнският празник Архангеловден. На този ден се слави името на Ангел, Ангелина, Мила, Милен, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка , Райчо, Райна, Рафаил, Рая, Радмила и Рангел, Огнян, Пламен, Емилия, Емил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във