Банкеръ Daily

Новини

НА 8 ДЕКЕМЕВРИ ЩЕ РАБОТЯТ СКИ СЪОРЪЖЕНИЯТА НА БОРОВЕЦ

На 8 декември ще заработят съоръженията на Боровец, съобщиха от “Бороспорт”. Така за студентския празник на Боровец ще се карат ски.
За уикенда ще работят кабинковият лифт и влековете в ски зона “Маркуджици”. За любителите на зимните спортове ще са отворени и пистите от ски зона “Ястребец” в горната част, които ще се обслужват от кабинковия лифт.
От “Бороспорт” обявиха и цените на лифт картите за сезона: 33 лв. ще е дневната лифт карта за всички съоръжения през уикенда, и 55 лв. през седмицата. В седмичните дни дневна лифт карта за четириседалковия лифт “Ястребец Експрес” ще струва 22 лв.
Главните подобрения за новия ски сезон са концентрирани върху пистите от ски зона „Ястребец”. Всички писти са почистени и разширени според изискванията на стандартите. Връзката на дългата писта “Ястребец” 1 с долната станция на кабинковия лифт e добре оформена и разширена. Няма го вече тесният участък от пистата, точно преди да се стигне до пътеката, която води до лифта.
“Бороспорт” започна изграждането на нови системи за изкуствен сняг. През пролетта и лятото тази година беше изградено водоснабдяването и електрозахранването на системата за изкуствено заснежаване на пистите от зона Ястребец. Завършен е първият етап по изграждане на нов водоем с обем около 200 000 куб. метра. Целта е любимите на всички писти да бъдат обезпечени със снежна покривка през целия зимен сезон, независимо от климатичните аномалии.
И това лято от “Бороспорт” продължиха да подменят маркировките, както и да работят по ски-пистите. Извършени бяха: рекултивация и обработка на застрашени от ерозия участъци, отводняване и затревяване, почистване на пътеките, които се ползват от скиорите за ски-връзки между различните писти.
Безспорен хит от миналия ски сезон е снежният детски парк “BOROKIDS”. Намира се в подножието на пистата пред хотел Рила и е оборудван с детска транспортна лента, въртележки, а слаломните врати са приказни герои, изработени от обезопасени меки материали. С новите методи на парка децата не само се забавляват, но усвояват по-бързо основни умения в ски спорта. Ски инструкторите, които се занимават с децата, са бивши алпийски състезатели от национален и международен мащаб и имат богат опит в работата с деца.
Ски училището на “Бороспорт” тази година е преместено в нова сграда, разположена на централно място между пистите пред хотел Рила. Това ще улесни достъпа на туристите и работата на ски инструкторите.
На 6 юни тази година “Бороспорт” АД получи сертификат за инвеститор първи клас за мащабния проект, свързан с развитието на ски зоните в курорта Боровец. За осъществяване на проекта е предвидена инвестиция над 70 млн. лв.
Новите инфраструктурни обекти ще бъдат изградени на подходящи за това места в рамките на курорта, върху обща площ от 500 000 кв.м.
Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 208 нови работни места, като се предвижда стартирането на редица програми за квалификация и преквалификация на наетия персонал.
Въз основа на подробния мастер план за развитие на ски-зоните, до 2010 г. “Бороспорт” ще подмени напълно лифтовите съоръжения с най-съвременни високопроизводителни лифтове. Предвижда се изграждането и на редица по-малки лифтови съоръжения, които, заедно с предвидените в новоприетия устройствен план на курорта нови ски писти, ще повишат значително капацитета на Боровец.
Реализацията на проекта започна още през миналата година. Към супер-бързите лифтове “Ястребец” и “Ситняково” за ски сезона беше пусната в експлоатация лифт-пътека, която превозва скиорите, връщащи се от ски-зона Маркуджици до горната станция на кабинковата въжена линия. Пътеката, с дължина от 200 м, е една от най-дългите в Европа. Тя дава възможност на скиорите да се изкачат като по ескалатор до горна станция на кабинковия лифт.
Официално ски сезонът ще бъде открит в неделя на 23 декември. Организаторите са подготвили много изненади и забавления за всички гости на курорта: както за най-малките, така и за техните родители. Състезания, конкурси, много музика и намаления на картите за лифтовете са само част от програмата в празничния ден.
Тази година прогнозите са за много сняг в планините, което е най-добрата новина за любителите на зимните спортове. Още от сега от “Бороспорт” са започнали обработването на пистите и редовно отъпкват падналия сняг, за да се постигне перфектна основа, която да осигури дълъг ски сезон

Facebook logo
Бъдете с нас и във