Банкеръ Daily

Новини

На 3 февруари 1921 г. Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет

На 3 февруари 1921 г. Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет.
През август 1915 г. е конструиран и полетява първият български самолет Експрес, преименувана по-късно на Йорданов-1, от младия софиянец Асен Йорданов. Комисията, която наблюдава полета, заключава, че конструкцията е годна за летене и я признава за първия български самолет, а 19-годишния Асен Христов Йорданов - за първия български авиоконструктор.
Споменът за този ден е жив в Музея на авиацията в село Крумово, близо до Пловдив. Той е част от структурата на Министерството на отбраната и притежава около 6800 експоната и 65 летателни апарата - самолети, вертолети, безмоторни самолети и др. Асен Йорданов изготвя самолета с финансовата помощ на семейството си и в известна степен и на държавата, която дава средства за закупуването на двигателя на самолета.
Историята на авиацията в България започва на практика три години по-рано. През 1912-а, само девет години след първия полет на братята Райт, Георги Божинов създава конструкция, която не е могла по това време да бъде патентована в родината му и той заминава за Франция, където това се случва. Там дори му предлагат този самолет да бъде веведен в серийно производство, но поради патриотични възгледи Божинов отказва и се завръща в България. За съжаление това е в навечерието на Първата световна война и правителството няма възможност да го подпомогне. Така самолетът му става реалност едва през 1925 година. Музеят на авиацията пази и този самолет.
Едва от 1926 г. в Казанлък започва да функционира Държавната аеропланна работилница, където се създават много серии на самолетите ДАР. Това са самолети, които се използват от българските ВВС. По-късно в Казанлък от 1930 г., съвместно с италианската фирма Капрони, започва строителството на друга конструкция. В производството й се изявяват много родни инженери като Кирил Петков, невероятният Цветан Лазаров, който малко по-късно през 1947 г. създава първия напълно български серийно строен самолет – Лаз 7.

Facebook logo
Бъдете с нас и във