Банкеръ Daily

Новини

На 29 март 1986 г. римският наказателен съд оправдава Сергей Антонов за атентата срещу папа Йоан Павел II

На 29 март 1986 г. римският наказателен съд оправда Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел II.
покушението срещу Светия отец бе извършено в сряда на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър във Ватикана. Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа, член на терористичната организация Сивите вълци. Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италиански съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи (Carlo Azeglio Ciampi) през юни 2000 година.
По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени по-късно още трима турци и българските граждани: Сергей Антонов, ръководител на бюрото на Българска гражданска авиация (БГА) Балкан в Рим - считан за координатор на покушението, задържан (от ноември 1982 до март 1986 г.), съден и освободен поради липса на доказателства, и Желю Василев и Тодор Айвазов, служители на посолството на България в Италия, които успяват да се завърнат в София преди издирването им за арестуването им.
Обвинението към българите (Българската следа) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу спецслужбите на НРБ и СССР - ДС и КГБ, както и срещу целия социалистически лагер.
По покана на Католическата църква в България и на българската държава главата на Римо-католическата църква пристига на поклонничество в България. То е с много голямо значение за страната, тъй като се прекратяват окончателно инсинуациите с българската следа към атентата. Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 година. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във