Банкеръ Daily

Новини

На 26 октомври празнуваме деня на Свети Димитър

На 26 октомври Православната църква празнува деня на Свети Димитър.Той е роден през III век в Солун, където баща му е градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.


В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с началото на зимата.


Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. миши празници на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна.


Днес празнуват всички мъже, които носят името Димитър, Митко, Димо, Димчо, Митю и Митьо, както и дамите с име Димитринка, Димитричка, Димитра, Димитрина, Митка, Димитранка, Димана, Диманка, Дима, Димка, Мита и Митра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във