Банкеръ Daily

Новини

На 26 декември отбелязваме Деня на бащата

На 26 декември отбелязваме Деня на бащата (чества се бащинството на Свети Йосиф, имен ден на хората, които носят това име).


Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.


Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф - 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник.


Йосиф играе важна роля в Новия завет. Първото евангелие на Матея започва с родословието на Исус Христос.


За новозаветните евреи е много важно да разберат, че Исус Христос - обещаният месия - ще бъде пряк потомък на цар Давид: На когото Бог обеща, че няма да липсва мъж от неговото потекло на трона на Израел.


Така Йосиф - бащата на Исус Христос, е от царски произход, като се явява пряк наследник на трона. Това родословие е трябвало да докаже на евреите, че Исус е месията, който има да дойде.


В повечето страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни: Аржентина,Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка, Япония.


Има още 23 страни, които празнуват на други дати.


В Съединените щати главната причина, която довежда до основането на празника, е Сонора Смарт Дод, родена в Крестон (Вашингтон). Дъщеря е на ветерана от Гражданската война в САЩ Уилям Джаксон Смарт, който отглежда шест деца в Спокейн, Вашингтон. Сонора Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката. Въпреки че предлага за дата на празника 5 юни - годишнината от кончината на нейния баща, тя не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се чества на 19 юни 1910 г. в Спокейн.


Празникът незабавно получава широка неофицална подкрепа от различни хора, като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън лично празнува със своето семейство през 1916 година. Президентът Калвин Кулидж препоръчва празника за национален през 1924-а. А през 1966 г. президентът Линдън Б. Джонсън решава празникът да се празнува в третата неделя на юни.


Празникът е признат за официален през 1972-а по време на президента Ричард Никсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във