Банкеръ Daily

Новини

На 24 март 1924 г. е подписано споразумение с Антантата за окупационния дълг на България

На 24 март 1924 г. е подписано споразумение с Антантата за окупационния дълг: 25 000 000 златни франка, платими за десет години при 5% лихва.
Антантата или Съглашението, понякога наричан Тройната Антанта или Тройното съглашение (на английски: Triple Entente, на френски: Triple-Entente, на руски: Тройственное Согласие) е военен блок от Първата световна война, сформиран през 1907 г. и воюващ срещу Централните сили. Основните съюзници в Антантата са Франция, Британската империя и Руската империя.
Антантата е създадена през 1907 г. с подписването на Англо-руското съглашение. Между Франция и Великобритания вече съществува Сърдечното съглашение (Сърдечната Антанта) от 1904 г., а Франция и Русия са в съюз, с договори от 1891 и 1893 г., оформен окончателно през 1894 година. Трите държави влизат в Първата световна война през 1914 г. в резултат от тяхното тройно съюзно споразумение. Много други държави се присъединяват към съюзниците по-късно по време на войната.
Трябва да се отбележи, че президентът на САЩ Удроу Уилсън и неговата администрация държат страната им да не се нарича или определя като съюзник. Съединените Щати нападат Германия заради нарушаването на неутралитета им и атакуването на американски кораби и влизат във войната като присъединила се сила, а не като съюзник на Франция и Великобритания и поддържат тази дистанция през цялата война.
През 1918 г. войната приключва, победител е Антантата. След пробива при Добро поле и победата при Дойран България, разчитайки на прокламираните принципи на президента Уйлсън за следвоенното устройство, сключва Солунското примирие и излиза от войната. При края на войната България е сред победените. Принципите на президента Уйлсън са игнорирани от Британия и Франция и по силата на Ньойския мирен договор (подписан на 27 ноември 1919 г. - в сила от 1 юни 1920 г.) страната ни е принудена да се откаже от част от териториите си - Южна Добруджа за втори път е предадена на Румъния, а Беломорска Тракия (крайбрежието на Егейско море между река Марица и река Места -около 8700 кв. км), като временен мандат - на Съглашението, което впоследствие я дава на Гърция с ангажимента за икономически излаз на България на Бяло море - ангажимент, който гърците изпълняват. Западните покрайнини и Струмишко се дават на Кралство Югославия (кралство на сърби, хървати и словенци). Военни ограничения: 20 000 - доброволци в армията, 10 000 - за жандармерията, 3 000 за погранична стража. Репарации - 2 250 000 златни франка за 37 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във