Банкеръ Daily

Новини

На 22 октомври 1906 г. е положен основният камък на сградата на Варненския аквариум

На 22 октомври 1906 г. е положен основният камък на сградата на Варненския аквариум.
Варненският аквариум е атракция в морската столица Варна и същевременно база на Института по рибни ресурси. Намира се в Морската градина, край Военно-морския музей и в близост до Фестивалния и конгресен център.
Аквариумът във Варна е създаден по идея на Цар Фердинанд. В двореца Евксиноград на 6 януари 1906 г. царят разпорежда на д-р Парашкев Стоянов да организира морска станция, като обещава пълната си подкрепа. На същата вечер монархът пише писмо до директора на неаполската зоологическа градина проф. Дорн, за да му иска съвети и съдействие за създаването на варненската станция.
На 25 януари 1906 г. Варненският общински съвет с протоколно решение №61 отпуска сума и назначава комисия, която да обходи и избере място за станцията. На 22 октомври същата година е положен основният камък на сградата. На тържеството присъства цялото Царско семейство, министрите на просветата – Иван Шишманов, и на вътрешните работи – Димитър Петков, професор д-р Г. Бончев, декан на Физико-математическия факултет, професор Г. Шишков, професор С. Юринич, консулското тяло в гр. Варна, общинския съвет на града и множество поканени граждани. След свършване на молебена Цар Фердинанд произнася реч: Господа, високото развитие на един народ се мери по количеството и качеството на научните учреждения, които е основал и чрез които е внесъл нещо от себе си в общото съкровище на всемирната култура. Ето защо българският народ, съзнавайки тази истина не е забравял, че има да се грижи не само за своето политическо укрепване и материално благосъстояние, но и за своето повдигане чрез всички средства, които му доставят науките и изкуствата и които създават общочовешките ценности... Аз виждам недалеч деня, когато европейски учени ще посещават този очарователен бряг, за да изучат една от най-интересните фауни и заедно с това, намирайки всички условия за една успешна научна работа, да отдават чест на малката, но културно пораснала България. Дано първата Зоологическа станция расте и се развива, за да разнася славата и доброто име на българската наука. Проектът за зданието на Аквариума се възлага на знаменития варненски архитект Дабко Дабков.
През 1911 г. сградата е построена, но започването на Балканската война през 1912 г. не дава възможност за завършване на обзавеждането и#768;. За по-лесно довършване на Аквариума, както и за използването му за научни цели, Цар Фердинанд през 1913 г. по препоръките на професорите - зоолози д-р Шишков и д-р Моров, предава сградата на Софийския университет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във