Банкеръ Daily

Новини

На 21 февруари 1947 г. е произведен първият фотоапарат Полароид

На 21 февруари 1947 г. в САЩ е произведен първият фотоапарат Полароид.
Фотоапаратите Полароид се произвеждат между 1947 и 2008 г. и са известни под името Ланд камера наречени на откривателя на метода и основателя на фирмата Полароид Едуин Ланд.
Първата Ланд камера е представена на 21 януари 1947 г., но продажбите започват през месец ноември 1948 година.
Фотоапаратът е устройство за заснемане на единични или последователни фотографии, със или без звук. Напоследък терминът камера навлиза масово в употреба на мястото на фотоапарата заради прехода при запис на информацията от този тип устройства (фотоапарати, видео камери) от фотографски филм към цифров сигнал. Името камера идва от латинското камера обскура - тъмна стая. Първоначално се е използвало голямо помещение за проектиране на образи, като при съвременните апарати това помещение е умалено до удобни размери. Разбира се, тогава не е било възможно проектираните образи да се записват. Фотоапаратите могат да работят както във видимия спектър на светлината, така и в невидимия (ултравиолетов, инфрачервен, рентгенов) спектър.
Първият апарат, достатъчно удобен за практически цели, е бил направен от Йохан Цан през 1685 г., почти 150 г. преди самото заснемане да стане възможно. Първите фотоапарати са много близки до модела на Цан, но имат добавен механизъм за поставяне на фотографски плаки за заснемане на образа. Плаките са били медни и са се произвеждали по процеса изобретен от Жак Дагер. Докато хартиените снимки са били изобретени от Уилиям Фокс.
Първите фотографии са били направени през 1826 г. от Жозеф Нисефор Ниепс чрез използване на дървена кутия направена от Чарлз и Винсент Шевалие в Париж. Ниепс създава първата снимка, базирайки се на откритието на Йохан Хенрих Шулц (1724 г.), че смес от сребро и варовик потъмнява на слънчева светлина. Това е било раждането на фотографията, въпреки че самите апарати (камера обскура) са познати на човечеството много години преди това, но до тогава проектирания образ не е можело да се запазва.
През 1839 г. на пазара се появява първият фотоапарат (дагеротип), създаден от Луи Дагер.
Процесът на проявяване на плаките е изобретен от Фредерик Скот Аркер през 1850-а и позволява процеса на експонация да бъде сериозно намален, но е било нужно фотографите да подготвят плаките на място, което е изисквало винаги да има тъмна стая наблизо. Независимо от тези трудности този процес на снимане е станал много разпространен. Били са изобретени фотоапарати, позволяващи процеса на нанасяне на светочувствителния слой и проявяването да се извършват в самия апарат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във