Банкеръ Daily

Новини

На 20 септември 1891 г. е създаден първият автомобил с бензинов двигател

На 20 септември 1891 г. в Спрингфийлд, Масачузетс, е създаден първият автомобил с бензинов двигател.
Автомобил (или още кола) е безрелсово моторно превозно средство с повече от две колела, предназначено за превозване на пътници и товари. Автомобилите се разделят на няколко основни групи: леки автомобили (за превозване на до 9 души), автобуси (за превозване на повече хора), камиони (за превозване на товари) и специални автомобили (с монтирано специализирано оборудване, например автокранове или пожарни коли). Повечето автомобили имат четири колела, както и места за шофьор и поне един пътник.
През 1828 г. в Англия е открита първата редовна автобусна линия, използваща коли с парни двигатели. През 1839 г. е създадена и първата кола с електрическо задвижване. През 1860 г. белгиецът Етиен Льоноар получава първият патент за двигател с вътрешно горене, а три години по-късно той преминава разстоянието от Париж до Жоанвил льо Пон с кола, задвижвана с неговия газов двигател. Между 1862 и 1866-а германецът Николаус Ото разработва четиритактовия двигател, за който получава патент през 1876 година. През 1870 г. германецът Зигфрид Маркус конструира кола, пряко задвижвана от двутактов двигател.
Решителна крачка към появата на съвременните автомобили с двигатели с вътрешно горене е направена в Германия – през 1885 г. Карл Бенц конструира в Манхайм своята първа триколка, а на 29 януари следващата година получава патент за нея. Обикновено това се приема за рождената дата на съвременния автомобил. Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от Берта Бенц в началото на август 1888 г. - от Манхайм до Пфорцхайм и обратно. От 1894 до 1902-а Бенц продава първият серийно произвеждан модел.
През 1886 г., независимо от Бенц, Готлиб Даймлер и конструкторът на двигатели Вилхелм Майбах, конструират в Щутгарт собствен автомобил. Той е базиран на конска карета с добавен двигател и достига максимална скорост от 16 kм/час. През 1888-1889-а Зигфрид Маркус създава във Виена четириколесна кола, задвижвана с бензинов двигател. По същото време в Копенхаген Алберт Хамел конструира автомобил с двуцилиндров двигател.
В началото на 90-те години в много страни в Европа и в Съединените щати се появяват автомобилни фабрики. През 1892 г. Рудолф Дизел патентова подобрения в двигателя на Ото, а през 1897-а създава дизеловия двигател. През 1895 г. в Германия е открита първата компания за автобусни превози, използваща автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във