Банкеръ Daily

Новини

На 20 юли почитаме паметта на Свети пророк Илия

На 20 юли (по нов стил) почитаме паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден.
Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Македония, където се празнува по стар стил на 2 август.
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.
Днес празнуват всички с името Илия, Илко, Илин, Илияна, Илка и Илина.
Честит празник на всички именници!
Като свой празник денят се отбелязва от кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във