Банкеръ Weekly

Новини

На 20% е запълнена квотата за български работници в Израел

Квотата за български работници в Израел, съгласно двустранната спогодба за временна заетост на граждани от двете държави, е изпълнена едва на 20 на сто. Към момента са заминали 766 строители при квота от 3500. Това отчете заместник-министърът на труда и социалната политика Петър Стоянов при откриването на информационен ден за възможностите за работа в Израел, който се провежда днес в София.


Той напомни, че през изминалата година и половина са договорени по-гъвкави процедури за подбор на кадри, за подобряване на условията на работа и живот на българските работници, както и за въвеждане на процедури за бързо разглеждане на жалби и сигнали от работници и работодатели. Стоянов даде като положителен пример въвеждането на изпити за доказване на уменията и способностите на работниците вместо изискването към тях да представят документи за придобита квалификация. По неговите думи този обмен носи допълнителна полза на работниците и на българския пазар на труда, тъй като след завръщането си в България те донасят тук придобитите в Израел допълнителна квалификация и умения.


bdquo;Изпълнението на спогодбата има пълната подкрепа на Министерството на трудаrdquo;, напомни Стоянов. Международното споразумение се изпълнява чрез взаимодействието между Агенцията по заетостта , Службата по въпросите на населението и имиграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел и фондация СЕЛА.


bdquo;За последните 3 месеца още 900 кандидати са заявили желание да се явят на практически изпити и след одобрение да заминат за работа в Израел. Тяхното месечно възнаграждение ще бъде1800 долараrdquo;, каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.


Търсят се кофражисти, арматуристи, строителни работници за полагане на мазилка и за керамична облицовка на стени и подове. Информация за възможностите и условията за работа може да се получи в 98-те бюра по труда в страната. bdquo;В момента няма идентифицирани проблеми с работниците в Израелrdquo;, отчете Лозанова.


Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз отбеляза, че това е една от най-добрите общи инициативи, която е в интерес и на двете държави. bdquo;От една страна ще се намери заетост за много безработни българи, а от друга - по-бързо ще се реши проблемът с острия недостиг на жилища в Израел. Това е важен икономически проектrdquo;, обобщи дипломатът.


Агенцията по заетостта и Посолството на Израел организират информационни дни на 3 април 2013 г. в Шумен и на 4 април 2013 г. в Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във