Банкеръ Daily

Новини

На 18 февруари 1983 г. е открит Минно-обогатителния комплекс Елаците

На 18 февруари 1983 г. е открит Минно-обогатителния комплекс Елаците - медно находище.
Елаците е медно находище, медодобивен рудник от открит тип и минно-обогатителен комбинат. Намира се в Стара планина, между градовете Етрополе и Златица, близо до село Мирково.
Медното находище Елаците в Етрополския балкан е открито и разработено през 1952-1956 година. Рудникът е най-големия на Балканския полуостров.
Рудата се добива в рудник Елаците по открит способ и се транспортира с гумено-транспортна лента през тунел в обогатителния комплекс край Мирково. Отпадъкът се складира в отпадъкохранилище Бенковски 2.
Находището се експлоатира от фирма Елаците мед АД, известна със старото си име Минно-обогатителен комбинат Елаците (МОК Елаците). Произвежда меден концентрат, от който годишно се получава над 50 хил. т мед и около 1.5 т злато.
Производствената дейност е необходима за икономиката на района и на страната и осигурява поминък на над 2000 семейства от двете страни на Балкана. Елаците мед АД е приватизирано през август 1999 година. Доказаните запаси на медна руда при 12 млн. тона годишен добив осигуряват ефективна работа на дружеството до 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във