Банкеръ Daily

Новини

На 17 март 1834 г. е роден немският инженер Готлиб Даймлер

На 17 март 1834 г. в Шорндорф (Вюртемберг) е роден немският инженер Готлиб Даймлер.
Готлиб Даймлер (на немски: Gottlieb Wilhelm Daimler) е индустриален дизайнер, един от първите, които работят върху двигателите с вътрешно горене. Той е син на хлебар, завършил Политехниката в Щутгарт. Работи във фабриката за газови двигатели Дойц. През 1885 г. създава първия мотоциклет в света, а две години по-късно - първия четириколесен автомобил.
През 1867 г. се жени за Ема Кунц, дъщеря на аптекар. Тя умира през 1889-а, годината в която Даймлер представя първия автомобил на изложбата в Париж. В сътрудничество с Вилхелм Майбах работи по подобряване на характеристиките на двигателите с вътрешно горене и успява да намали габаритите и теглото им (до около 80 кг) като реализира немислимите за онова време 600 оборота в минута. Той полага основите на автомобилната индустрия и спомага за нейното разпространяване в цяла Европа.
През 1892 г. е продаден първият автомобил. В началото на 1893-а Готлиб Даймлер прекарва инфаркт и отива да се лекува в Италия. Във Флоренция се запознава с Лина Хартман, вдовица, с 22 години по-млада от него. Те сключват брак през същата година.
Даймлер умира през 1900 г. в Щутгарт. На негово име е наречен стадион в същия град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във