Банкеръ Daily

Новини

На 17 май 1792 е създадена Нюйоркската фондова борса

Нюйоркската фондова борса (на английски: New York Stock Exchange, NYSE) е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 г. и се намира на Уол Стрийт в Ню Йорк, САЩ.
Първоначално основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от група търговци, събрали се под сянката на чинарите, за да търгуват помежду си. Постепенно се преместват в околните кафенета и това поставя началото на борсовата търговия.
През 1817 г. е създадена New York Stock Exchange Board, на която са се предлагали акции на ЖП комапании, индустриални дружества и стоки. През 1863 г. името се сменя на New York Stock Exchange, което носи до сега. През 1903 г. борсата се премества в нова сграда, където е разположена и до днес.
На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10.1 трилиона щ.долара (в тях работят над 25 млн. души).
Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като през 2003 г. цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1.35 млн. щ.долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във