Банкеръ Weekly

Новини

На 17 януари честваме Антоновден

Според българската народна традиция Антоновден се празнува на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун. Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо.


Православната църква почита паметта на Свети Преподобния Антоний Велики на 17 януари. Той е роден през 251 година след Христа в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и заселил в изсечена в скалите египетска гробница.


Антоний Велики, също така Антоний или Свети Антоний е египетски християнски монах-аскет. Смята се за основател на християнското монашество. Той е и първият от т.нар. Пустинни отци.


В народния светоглед на българите Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - счита се, че са двама братя-ковачи и някъде (в Поповско) празниците им се означават с общото название сладки и медени. В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората. В Разградско (където празникът е известен и като Лелинден заради табуираното име на болестта - леля) има обичай две медени питки да се дават на съседи, а третата остава на тавана за чумата (за лелята, за болята). На този ден жените не предат, не плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Те не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка.


Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.


На този ден жените месят специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича за белята или за лелята, т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.


Именници днес са Антон, Антония (старо римско родово име, означаващо безценен, неоценим, който няма цена), Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във