Банкеръ Weekly

Новини

На 15 януари Уикипедия чества рождения си ден

На 15 януари се чества рождения ден на виртуалната енциклопедия Уикипедия (Wikipedia), многоезичната, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Тя е динамичен продукт на сътрудничещи си доброволци от целия свят, която позволява на всеки човек с достъп до Интернет да участва в редактирането й.


Проектът започва на 15 януари 2001 г. като допълнение към Нюпедия, която се съставя от експерти. Понастоящем Уикипедия се управлява от организацията с нестопанска цел Фондация Уикимедия. В нея има над 20 милиона статии, включително над 120 хил. в българоезичната й версия, създадени от над 100 хил. доброволци. През годините на своето съществуване Уикипедия завоюва голяма популярност, насърчавайки зараждането на други сродни проекти като Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.


Девизът на Уикипедия е Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира, а дефиницията, която й дава нейният основател Джими Уейлс, е опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език. Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез програма, наречена уики. Тази технология е първоначално измислена от Уорд Кънингам за неговия УикиУикиУеб. Кънингам използва хавайската фраза уики уики, която той вижда използвана като име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, бързо. Името Уикипедия пък е измислено от Лери Сенгър.


Статиите в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академичните среди: големите й предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият й обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на Неутрална гледна точка, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената й природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия - в сравнение с традиционните енциклопедии - е критикувана също и за системна пристрастност, предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.


Съществуват над 270 разноезични версии на Уикипедия, около 100 от които сравнително активни. Към март 2011 г. англоезичната, немскоезичната и френскоезичната версии са единствените, разполагащи с над 1 милион статии. Над 100 хил. статии имат и 33 други на: полски, японски, италиански, нидерландски, португалски, испански, руски, шведски, китайски, норвежки (букмол), фински, каталонски, волапюк, румънски, украински, турски, унгарски, чешки, есперанто, датски, корейски, индонезийски, словашки, арабски, виетнамски, сръбски, литовски, иврит, български, малайски, словенски и уарай-уарай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във