Банкеръ Daily

Новини

МЗ РАЗПОРЕДИ РАЗСЛЕДВАНЕ НА БЕЛГИЙСКОТО МЕСО

Във връзка с публикация в гръцкия вестник „Етнос” за наличие на негодно за консумация месо в страната ни, от Националната ветеринарномедицинска служба посочват, че това е неофициална информация, съобщиха от пресцентъра на МЗП.
За изясняване на ситуацията от НВМС са предприели следните мерки:
Пуснато е устно и писмено запитване до гръцките ветеринарни власти относно: мястото, откъде е извършено товаренето на въпросния продукт, къде е установено наличието на 17,5 тона месо, какво е месото и коя е фирмата извършила търговската операция /гръцка или българска/. В случай, че се докаже, че фирмата е българска НВМС ще извърши цялостна проверка; Ако гръцките ветеринарни власти имат информация, че 2,5 тона от този продукт е реализирана в България да посочат къде е разтоварен, се пита още в писмото.
Допълнително днес генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев разпореди на всички директори на Регионалните ветеринарномедицински служби до края на работния ден да извършат проверки и ако имат данни за незаконно движение на въпросната суровина да информират НВМС.
От НВМС уточняват, че между страните-членки на ЕС, търговията със суровини и храни от животински произход не се осъществява с ветеринарен сертификат, а с търговски документ, на които е записан номера на фирмата производител и времето за производство. При наличие на такава информация НВМС може да извърши проверка чрез въведената система ТРЕЙСИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във