Банкеръ Daily

Новини

МВР задържа организирана престъпна група, занимавала се с източване на ДДС

Организирана престъпна група, занимавала се с източване на ДДС, е задържана при мащабна операция на МВР, ДАНС, НАП и СГП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържан е лидерът на групата и още 15 лица, извършени са претърсвания на 18 адреса. По първоначални данни групата е ощетила държавата с над 40 милиона лева, предотвратено е източването на още 15 милиона лева. Мащабната операция е реализирана след няколкомесечна упорита работа на служители на СДВР, ДАНС и НАП, под прякото наблюдение на Софийска градска прокуратура. Специализираните екипи внимателно следели престъпната дейност на групата, създала схема за източване на ДДС от държавата. Според направения анализ, групата е действала близо пет години. Регистрирали фирми на името на социално слаби и малограмотни лица. Тези фирми развивали фиктивна търговска дейност и съответно издавали фактури за несъществуващи стоки и услуги на дружества, които извършвали реална дейност. По този начин било занижавано дължимото ДДС, а спечелените суми те ползвали за лихварска дейност. Отпускали кредити на бедни хора срещу непосилни лихви, а после ги принуждавали със сила и заплаха да прехвърлят имуществото си към “дедесарите”. Нанесените от нея щети за бюджета са в размер на 40 милиона лева.
Рано тази сутрин служители на СОБТ и екипи на СДВР атакували 18 адреса в столичните квартали “Банишора”, “Люлин”, “Банкя”, “Овча купел”, както и района на бул. “Константин Величков”, откъдето били иззети голямо количество счетоводни документи. При ареста на тартора на групата - 56-годишен мъж, в него били намерени 11 000 лева. Той и неговите авери са криминално проявени, повечето от тях са се занимавали с документни измами, хазарт, кражби, данъчни престъпления, противозаконно отнемане на моторно-превозни средства.
Операцията предотврати източване на още 15 млн. лева.
Очаква се да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение на 6 или 8 от задържаните. Действията по разследването продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във