Банкеръ Weekly

Новини

МВР съдейства за издаване на лични карти за референдума

Звената bdquo;Български документи за самоличностrdquo; към МВР ще оказват съдействие на българските граждани, които желаят да гласуват в Националния референдум. Те ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди провеждането му и на пълен работен ден на 26 и 27 януари, съобщи пресцентърът на вътрешното министерство


В седмицата преди провеждането на референдума е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.


В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват.


При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 януари 2013 г., ще бъдат издавани необходимите удостоверения.


За издаването на удостоверения гражданите лично подават искане в периода от 21 януари до 17 ч. на 27 януари 2013 г. в СДВР, Областните дирекции на МВР и Районните управления .


Удостоверенията се издават след цифрово заснемане на лицето на заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта.


Удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.


Удостоверения за обявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във