Банкеръ Daily

Новини

МВР ще си сътрудничи с полицията на Сърбия, Черна гора и Португалия

Правителството одобри проектите на три споразумения за полицейско сътрудничество – със Сърбия, с Черна гора и с Португалия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Основната цел на договореностите е защитата на националната сигурност и обществения ред, както и ефективно противодействие на трансграничната престъпност.
Споразумението със Сърбия актуализира междуправителствения меморандум от 2003 г., като се въвеждат съвременни форми и методи в областта на полицейското сътрудничество. С него се доразвиват разпоредбите на Конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа относно изпращането на офицери за връзка, сформирането на смесени патрули и създаването на съвместни екипи за провеждане на координирани оперативно-издирвателни действия.
Аналогични са разпоредбите и в споразумението с Черна гора. Предвидените форми на сътрудничество са обмен на информация, взаимно подпомагане при извършване на оперативно-издирвателни дейности, оказване на организационна и друг вид помощ и други.
Очаква се двата документа да бъдат подписани в рамките на третата среща на Комитета на министрите по Конвенцията за полицейско сътрудничество в ЮИЕ. Неин домакин на 20 и 21 май е София.
Документът, който ще бъде подписан с Португалия, предвижда двете страни да обменят информация по конкретни случаи, свързани с трансграничната престъпност. Други форми на сътрудничество са създаването на съвместни екипи, осъществяването на контролирани доставки, изпращане на експерти или съветници и предоставяне на оборудване и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във