Банкеръ Daily

Новини

МВР разкри схема за неплащане на ДДС и акциз, ощетила държавата с 1 млн. лева

Разкрита е схема за неплащане на ДДС и акциз, ощетила държавата с 1 млн. лева, съобщиха от пресцентъра МВР. Антимафиоти вчера разкриха престъпна дейност, свързана с незаконна преработка и разпространяване на акцизни течни горива. Проверени са подставени фирми (една, от които е „освободен от акциз краен потребител” по смисъла на Закона за акциза и данъчните складове), чрез които се купуват базови масла и химикали от рафинерии и петролни бази в България и Гърция. Закупените нефтопродукти се смесвали и се продавали без документи в България като бензин и дизелово гориво, на които се начислявал акциз. Наличностите по документи „се изчистват”, като фиктивно се произвеждат грундове, лакове и разтворители – неакцизни продукти.
Част от химикалите – готова продукция по документи се доставяли на гръцки фирми, а друга се продавала по документи на български „клиенти”.
Установените гръцки фирми веднага продавали стоката, като голяма част от тези химикали се връщали в България, а получатели били фирми – част от големи ДДС вериги. Тези префактурирания са извършени с цел максимално да се затрудни извършването на точна проверка на реалността на осъществените сделки.
Чрез прилагането на описаната схема само за 2009 г. републиканският бюджет бил ощетен с над 1 млн. лв. чрез неплащане на дължимите ДДС и акциз.
По време на операцията са извършени проверки и претърсвания на 19 обекта (търговски дружества и петролни бази) на територията на страната за установяване на реалността на извършените сделки. Иззети са първични счетоводни документи, извършени са инвентаризации в складови бази – собственост на проверяваните фирми. за част от установените стоки са иззети проби за тарифно класиране и определяне на качеството.
Към момента за 24 часа са задържани двама - собственик и служител в една от фирмите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във