Банкеръ Daily

Новини

МВнР: Българските граждани да не пътуват в Либия

Министерството на външните работи предупреждава, че обстановката на сигурност в Либия е изключително рискова за всички български граждани и категорично препоръчва пътувания в страната да се избягват. Има информация, че в районите на Бенгази, Ал Бейда, Дерна, Тобрук и Ал Марж контролът е поет от местни племена, които се противопоставят на режима. Съобщава се за десетки жертви. Пътуването към столицата Триполи по суша е опасно и не се препоръчва без мерки за сигурност. Не препоръчваме пътувания също така в районите около границата на Либия с Чад, Судан, Нигер и Алжир. В Триполи напрежението бързо нараства. Съществува обща опасност oт терористични атаки, включително на места, обитавани или посещавани от чужденци.
Тъй като е вероятно либийските власти да установят ограничения на придвижването, препоръчваме на всички, на които това е възможно, да напуснат страната с граждански полети за Европа.Препоръчваме също всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството на България в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да организираме помощ на място.
Препоръчваме на постоянно или временно пребиваващите в Либия българи да не посещават обществени места и да избягват контакт с протестиращи.
Нашите сънародници следва да потърсят контакт с българското посолство в Триполи и да предоставят свои координати за връзка. За всяка възможност за евакуация от външното ни министерство ще съобщават по всички възможни канали, включително по българските сателитни телевизии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във