Банкеръ Daily

Новини

МВФ: Гърция трябва да подобри събираемостта на данъците

Гърция като цяло изпълнява програмата по спасителния план, но трябва да направи повече, за да се пребори с укриването на данъци и да продължи с реформите, за да привлече чуждестранни инвеститори. Това заяви днес директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за държавната телевизия.


Представители на МВФ и Европейския съюз се завърнаха отново в Атина за поредната инспекция, която ще определи дали страната ще получи следващия транш от спасителния пакет.


Гръцката икономика се намира шеста поредна година в рецесия, но страната се радва да възобновен интерес към нейните облигации и акции, подпомогнати главно от хвалбите на чуждестранните кредитори към усилията на правителството да вкара страната отново в правия път.


Има наистина някои позитивни развития, но е очевидно, че трябва да бъде направено още, подчерта Лагард. Според директорът на МВФ е налице значително подобрение с програмата, която включваше огромна безпрецедентна консолидация.


Лагард заяви още, че Атина трябва да подобри събираемостта на приходите от данъци, за да даде тласък на икономиката към растеж.


По време на мисията на фонда, която започва през тази седмица, се очаква Атина да настоява за намаляване на 23-процентния данък добавена стойност за ресторантите, за да задвижи по този начин потреблението и увеличи данъчните приходи.


Инспекторите ще оценят дали Гърция е постигнала достатъчно напредък в намаляване на държавните работни места, чувствителна тема в страната, където безработицата е на рекордното ниво от 27 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във