Банкеръ Weekly

Новини

„Муудис” понижи кредитния таван на Кипър, банките в страната отварят врати

bdquo;Муудисrdquo; понижи кредитния таван на Кипър до ниво Caa2, с мотива, че има голяма вероятност страната да напусне еврозоната, предават международните агенции Кредитният таван на международната рейтнигова агенция отразява рисковете за предприятията и сътрудничещите с тях инвеститори. bdquo;Муудисrdquo; съобщи, че през следващата седмица може да промени и рейтинга на Кипър, който в момента е Саа3 с негативна прогноза.


На този фон днес банките в страната отварят врати след близо 13 дни, в които те останаха затворени, за да не се позволи на вложителите да изтеглят депозитите си докато не бъде постигнато споразумение с тройката кредитори. Те ще работят от 12 до 18 часа , при ограничен режим на теглене на пари в брой. Дневният лимит ще бъде до 300 евро.


Въпреки, че страната получи нужните 10 млрд. евро, критиките срещу Брюксел в страната растат лавинообразно. В Никозия се проведоха няколко демонстрации срещу политиката на тройката международни кредитори. Близо две хиляди души се събраха в центъра на града, на протест, организиран от леви сили и профсъюзи. Митингът приключи мирно близо до президентския дворец.


Кипърският външен министър Йоанис Касулидис обвини Еврогрупата в липса на европейска солидарност, визирайки условията, при които ще бъде оказана финансовата помощ на островната държава. Кипър е задължен да даде свой собствен принос от 5.8 милиарда евро за спасяването на страната от банкрут. В същото време германските данъкоплатци забравят, че те ще получат своите пари, които отиват като помощ за проблемните страни в Европа, с лихва, а милиардите, предназначени за преодоляване на кризата в страните от Югоизточна Европа, служат също така за запазване на пазарите на немските продукти вътре в ЕС, заяви Касулидис пред германския вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във