Банкеръ Daily

Новини

МУТАФЧИЕВ ПРЕДСТАВИ ОСНОВНИТЕ ПРИОРИТЕТ НА ТРАНСПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО

Интегрирането на националната транспортна инфраструктура на Република България в Европейската транспортна мрежа и подобряването на състоянието й по основните европейски направления са първостепенни ангажименти на Министерството на транспорта, изпълнението на които е свързано както с покриването на високи стандарти за качество и ангажираност на много и различни институции, така и с необходимост от значителни инвестиции, които не могат да бъдат осигурени без помощта на европейските фондове и които следва да бъдат прецизно и професионално планирани. Това заяви министърът на Транспорта пред участниците в Конференцията Икономическото партньорство ЕС - САЩ: честна и прозрачна бизнес среда в България.
Два базови стратегически документи бяха разработени през последните две години в Министерството на транспорта, каза още Мугтафчиев.
Стратегия за развитие на транспортната инфраструктура на Република България до 2015 г. съвместно с подробен Оперативен план за действие. Общата стойност на планираните в стратегията публични инвестиции в транспортния сектор е ? 4,712 млрд. (в т.ч. и средствата от европейските фондове) и Оперативна програма Транспорт 2007 - 2013 г., подписана през ноември, 2007 г. Общата стойност на договорените в оперативната програма средства възлиза на ? 2,003 млрд., което дава възможност на страната ни да ползва един значителен финансов ресурс в текущия програмен период.
Изпълнението на тези стратегически документи ще подпомогне развитието на устойчива транспортна система и ще предостави възможност за бързо и безопасно движение на хора и товари по протежение на европейските транспортни коридори в страната, каза още Мутафчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във