Банкеръ Daily

Новини

МУТАФЧИЕВ ОТКРИВА ЖП ПРЕЛЕЗ В БЕЛОЗЕМ

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Антон Гинев ще открият в понеделник, 22 юни 2009 г., от 10.30 часа модернизирания железопътен прелез в Белозем, Пловдивско, съобщиха от министерството. Новото железопътно съоръжение в района на гара Белозем по ж.п. линията Пловдив – Бургас е обновено с еластична прелезна настилка.
Откриването на обновения ж.п. прелез е част от инициативата на Международния съюз на железниците (UIC) и Европейския форум за жп прелези. Те подготвят провеждането на европейска кампания за безопасност на жп прелезите, планирана за 25 юни 2009 г. В този проект вече са се включили: Австрия, Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания., Литва, Чешката република, Словакия, включително и държави извън ЕС, като Израел. В кампанията ще се включи и Република България. Всяка една от изброените държави ще проведе своя собствена кампания в подкрепа на безопасното преминаване на жп прелези и спазване правилата на движение.
Европейският ден за безопасност на ж.п. прелезите ще се проведе под надслов „Спрете инцидентите Европа за по-безопасни жп прелези”.
НК „Железопътна инфраструктура” предприе действия, свързани с рехабилитацията на железопътните прелези в страната, за да модернизира и повиши безопасността при преминаването им. Подменят се остарелите прелезни настилки от дървени настилки със съвременни, модерни и удобни за експлоатация еластични прелезни настилки тип STRAIL. Първоначално тази рехабилитация на ж.п. прелезите стартира по най-натоварените железопътни прелези от ж.п. мрежа в страната.
Високото качество на прелезната настилка, нейната устойчивост при въздействието на атмосферните влияния и на нарастващото се автомобилно движение е от особена важност, тъй като на железопътния прелез се пресичат две основни пътни артерии: тази на жп линиите и тази на републиканската и общинската мрежи. Високата износоустойчивост и точност на изработка на прелезната настилка е от особена важност и за осигуряването на плавно и безопасно преминаване през жп прелезите както на влаковете, така и на преминаващите през прелезите пътни превозни средства.
Министър Мутафчиев ще посети и гарата в Белозем, за да се запознае от близо с извършените ремонтни дейности на приемното здание и чакалнята.Facebook logo
Бъдете с нас и във