Банкеръ Daily

Новини

Мултидисциплинарен екип на ВМА извърши оперативно раждане на тройка близнаци от майка с тежко чернодробно заболяване

Мултидисциплинарен екип на ВМА от Клиниката по гинекология, Клиниката по анестезиология и реанимация и Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия извърши оперативно раждане на тройка близнаци от майка с тежко чернодробно заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Триплодната рискова бременност на 28-годишната пациентка е на 31 седмици при 40 нормални. Основните рискове на бременността са свързани с тежки нарушения в кръвосъсирването поради ниски стойности на тромбоцитите и остра заплаха от кръвоизливи.
От 27-та седмица на бременността специалистите обсъждат възможността за оперативно раждане поради ултразвукови данни за нарушено кръвоснабдяване на плодовете. Въпреки това бременността продължава и днес се стига до оперативна намеса поради твърдия голям обем на плодовете и околоплодните течности.
През цялото време на бременността пациентката е следена и от специалисти на II-ра САГБАЛ „Шейново” и СБАЛАГ „Майчин дом”. В процеса на раждането, водено основно от доц. Никола Василев – началник на Клиниката по гинекология към ВМА и национален консултант по акушерство и гинекология, се включват и екипи на Националната педиатрична болница, а от САГБАЛ „Шейново” осигуряват логистична подкрепа с инкубатор и реанимационна маса за новородени.
Трите близначки са в добро състояние. Веднага след раждането на майката е извършена чернодробна биопсия. След получаване на резултатите от изследването, майката вероятно ще бъде включена в листата на чакащите за трансплантации към Националната агенция по трансплантации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във