Банкеръ Daily

Новини

Мубарак притежава активи и имоти за милиони във Великобритания

Великобритания е позволила на ключови фигури от диктаторския режим на Хосни Мубарак в Египет да запазят милиони долари съмнителни активи и собственост, нарушавайки международните санкции. Това разкри разследване на Би Би Си , Гардиан и Ал-Хаят.


Оказва се, че бившият президент на Египет и семейството му притежават луксозни имоти в Челси и Найтсбридж, както и компании с регистрация в Лондон, въпреки европейското решение за запориране на активите им на континента. Приближен на Мубарак дори е получил разрешение за стартиране на бизнес в страната, въпреки че присъства в списъка на лицата със съмнителни активи, които трябва да бъдат замразени.


Това доведе до обвинения, че британците са по-заинтересовани от запазването на добрите отношения между лондонското сити с арабския финансов сектор, отколкото от поддържането на сигурността. Информацията доведе и до скандал на Острова, компрометирайки британските министри, които бяха твърдо решени да проследят и върнат на Египет нелегалните средства, изнесени от страната.


От британското външно министерство заявиха, че са работили тясно с египетските си колеги за проследяването на активите на Мубарак. От финансовото министерство също коментираха, че са действали правилно, налагайки нужните финансови санкции, и няма да обсъждат индивидуални случаи.


Бившият египетски президент получи доживотна присъда през юни. В началото на мината година европейските финансови министри взеха решение за запориране на активите в Европа на членовете на режима .


Въпреки санкциите се смята, че египетският диктатор Хосни Мубарак притежава активи в британски и швейцарски банки, както и имоти в Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във