Банкеръ Daily

Новини

МС ПРЕДЛОЖИ ТРИМА КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ ЗА ОРДЕНИ

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Павел Герджиков, художничката Калинка Тасева и Елена Божкова, съобщиха от правителствената информационна служба.
Проф. Павел Герджиков е предложен за награждаване с висшата степен на ордена – огърлие, за особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Той е сред най-изявените български оперни певци с изключителни постижения на българските и световни сцени. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при професорите Анна Тодорова и Илия Йосифов. Бил е дългогодишен солист на Националната опера и балет. В репертоара си има десетки централни роли в опери на Моцарт, Росини, Вагнер, Щраус, Доницети, Верди, Пучини, Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Стравински и др., а също така и централни партии в много български опери. Пял е в Париж, Виена, Залцбург, Берлин, Мадрид, Неапол, Белград, Будапеща, Варшава, Прага, Атина, Истанбул, Сидни, Копенхаген, Амстердам, Токио, Хавана и много други. Получил е висока оценка и от публиката, и от критиката. Павел Герджиков има активна педагогическа дейност. Професор е по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия и в Нов български университет.
За големи заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Св. Св. Кирил и Методий - първа степен, ще бъде наградена Калина Тасева. Тя е творец, който работи в почти всички жанрове живопис. През 1952 г. завършва Националната художествена академия в класа на проф. Дечко Узунов. Художничката е избирана многократно в ръководството на Съюза на българските художници. От 1984 г. е член-кореспондент на Съюза на австрийските художници Кюнстлер Хаус, Виена. Калинка Тасева участва в редица групови изложби в Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Анкара, Аахен и има много индивидуални изложби в страната и чужбина.
С орден „Св. Св. Кирил и Методий - втора степен,за заслугите й в областта на културата и читалищното дело ще получи Елена Божкова. От ранна възраст тя изпълнява народни песни, но професионалното й израстване като певица започва след постъпването й в Ансамбъла за народни песни на Българското радио и телевизия. Със своя оригинален репертоар и със записите, съхранявани в Златния фонд на БНР и БНТ Елена Божкова се нарежда сред най-добрите певици в ансамбъла „Мистерия на българските гласове. Носителка е на множество награди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във