Банкеръ Daily

Новини

Московски: Завършваме проекта за зимовника на Дунав с публично-частно партньорство

Проектът за изграждането на зимовник за плавателни съдове на река Дунав ще бъде завършен по механизмите на публично-частното партньорство. Това стана ясно по време на днешната инспекция на министъра на транспорта Ивайло Московски на обекти в Русе. Поради липсата на финансов ресурс повече от седем години проектът стои недовършен, въпреки, че в него са били инвестирани около 20 милиона лв. по предсъединителната програма ФАР и от държавния бюджет.


bdquo;Получихме разрешение от Европейския съюз и предстои да стартираме процедура по отдаването на концесия на зимовника при град Русеrdquo;, каза Московски. bdquo;Потенциалният инвеститор ще завърши проекта със собствени средства, като след това ще може да го използва срещу съответните концесионни таксиrdquo;, допълни министърът. Съоръжението ще осигури престой през цялата година за 26 плавателни съда и яхт с гарантирана дълбочина в акваторията 3.50 м и при ниско корабоплавателно ниво.


В ход подготовката на проект за модернизация и реконструкция на жп линията Русе ndash; Варна, съобщи още Московски. bdquo;Това е една от най-старите линии в България и е възможно да търсим финансиране за нея по инициативата bdquo;Свързана Европаrdquo;, каза министърът. Индикативната стойност на проекта е около 300 млн. евро., а линията може да се обособи като основен транспортен коридор между р. Дунав и Черно море.


Московски посети и единственият в страната Музей на транспорта и съобщенията. По думите му, в момента се проучват възможностите за прехвърлянето на неговото управление от bdquo;Холдинг БДЖrdquo; ЕАД към община Русе, благодарение, на което музеят ще може да кандидатства за европейско финансиране. Към настоящия момент неговият статут не е уреден и не отговаря на изискванията за музей съгласно Закона за културното наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във