Банкеръ Daily

Новини

Московски: Мостът Видин-Калафат готов до месец

До месец ще бъде завършен мостът Видин-Калафат, обяви министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, след като подписа Меморандум за създаване на смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в участъка на река Дунав.


bdquo;С изключение на България и Румъния река Дунав се използва изключително добре за икономически, социални и политически цели. И сега по поречието на реката има градове с шест моста, а досега между двете страни имаше едва единldquo;, подчерта Московски. Той допълни, че Дунав е един от основните трансевропейските коридори и е изключително важна река за много централноевропейски държави.


Министърът се обърна към румънския си колега Oвидиу Силаги с благодарности за бързата реакция при започването на работа по създаването на съвместна компания за управление на моста, но изтъкна, че проектът по никакъв начин изцяло не покрива политиката, която трябва да се следва за развитието на Дунавския регион. bdquo;Когато сме заедно като две партньорски държави, тогава възможността да използваме и европейски фондове и друг вид финансиране е много по-голямldquo;, завърши той.


От своя страна румънският министър на транспорта и инфраструктурата коментира, че именно заради това Дунавската стратегия е изключително важна и само от двете държави зависи до каква степен ще използват нейните възможности. Затова трябва да се създадат проекти за нейното реално прилагане, смята още Силаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във