Банкеръ Daily

Новини

Моловете са безопасни, показа проверка на строителната инспекция

В повечето случаи не са установени нарушения в големите търговски центрове и хранителни вериги, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол. Инспекцията бе назначена от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов по заръка на премиера Пламен Орешарски, след срутилия се мол в Латвия.


Целта бе предотвратяване на евентуални инциденти и осигуряване безопасността на хората, посещаващи и работещи в многофункционалните комплекси на територията на цялата страна.


До момента са проверени 82 обекта, от които 11 са многофункционални търговско-развлекателни комплекси и 42 ndash; големи търговски центрове. Проверките са показали, че след въвеждането в експлоатация в някои от големите търговски вериги са правени преустройства и смяна на предназначението на част от обекта. Инспекторите се заканиха да бъдат предприети съответните законови действия, ако търговците не представят нужните документи.


В някои случаи е установено нарушение на противопожарните правила при експлоатация, за които от Областните дирекции Пожарна безопасност и защита на населението ще бъдат направени предписания за отстраняването им.


Поради големия обем проверявани обекти проверките ще продължат до 13 декември, след което ще бъдат оповестени окончателните резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във