Банкеръ Daily

Новини

МОЖЕМ ДА УСВОИМ 600 МЛН. ЕВРО ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ОКОЛНА СРЕДА

До края на годината има съвсем реални възможности за сключване на договори за реализация на проекти на стойност минимум 600 млн. евро по Оперативната програма „Околна среда”, която е на обща стойност 1,8 млрд. евро за периода до 2012 година, съобщи министърът на екологията Джевдет Чакъров който участва в среща с Управителния съвет на Камарата на строителите. На 30 май приключва процедурата за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции и очакванията на министъра са те да са за минимум 250 млн. евро.
Веднага след това ще стартират процедурите в областта на отпадъците, където имаме много сериозни ангажименти – до първи юли 2009 година трябва да бъдат изградени 55 регионални депа, каза Джевдет Чакъров. Той увери, че ще бъде направено всичко до края на годината да започне строителството на оставащите 21 регионални депа. Нереалистично е обаче то да завърши до първи юли догодина и ние ще започнем разговори с нашите партньори от Брюксел да преразгледаме този срок, разбира се на базата на предприетите от нас всички мерки за максимално съкращаване на сроковете за изпълнение на проектите, коментира министърът.
Той призова строителите да проучат процедурите по Оперативната програма „Околна среда” и да имат готовност да се включат в нейното изпълнение. Министър Чакъров посочи като един от сериозните проблеми, който не трябва да се допуска неспазването на сроковете за строителство. Имаме такъв негативен опит от проектите по ИСПА, удължаването на сроковете по проектите води до тяхното оскъпяване, което се поема от държавния бюджет, а също така нарушава и изпълнението на цялостната програма в съответния сектор, затова удължаване на сроковете по ОП „Околна среда” няма да се допуска, подчерта министърът.
В комисиите, които ще оценяват проектите по Оперативната програма „Околна среда” ще има представители на Камарата на строителите. Това предложение на организацията прие министър Чакъров. Той подкрепи и предложението на Камарата в тръжните комисии, които ще избират изпълнители по процедурите, организирани от общините, също да има представители на бизнеса без право на глас, като наблюдатели, които обаче да дават своето становище като независими експерти. Това ще осигури повече прозрачност и е в интерес на всички нас, коментира министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във