Банкеръ Daily

Новини

Много добър 4,66 е средната оценка от теста за професионална компетентност на митническите служители

Много добър 4,66 е средната оценка от тестовете за професионална компетентност на митническите служители от специализираната администрация на митническите учреждения. 22-ма са пълните отличници, а 14 служители не са събрали необходимите точки за тройка.
84,9% от служителите или 1753 души, явили се на теста, са получили оценка над добър 4.00. Други 281 служители съответно са получили оценки между 3.00 и 4.00. Според утвърдената досега практика новоназначени служители, преминали базов курс за митнически инспектори и получили оценка под 4.00, не се сертифицират за работа като оперативни митнически служители. Те обаче се считат за преминали теста, тъй като той се оценява по шестобалната система, а първата положителна оценка е среден 3.00. На 30 служители, или около 1%, е поставена оценка под този минимум.14 души не са събрали необходимите точки, а на други 16 са поставени служебни двойки. Между 16-те служебни двойки шест са на отстранените от залата по време на теста в Пловдив служители, които се опитаха да препишат един от друг. Останалите десет теста са анулирани заради неспазване на инструкциите при попълване. Един служител например е отбелязал като верни и трите варианта във всичките 40 въпроса.
Най-незадоволително са се представили двама служители – един от Русе и един от София. Те имат по-малко от 20 верни отговори, а точките им недостигат дори и за двойки.
Анализът на резултатите показва, че средната оценка от специализираните тестове е с около 0,8 по-висока от средния успех от общия тест, който се оказа по-труден за служителите. Най-висока оценка са получили служителите от направление Борба с наркотрафика, ІV ниво (5.55), а най-ниски оценки - служителите от отдел „Последващ контрол”, на І ниво (4.29).
Като цяло Регионална митническа дирекция Пловдив има най-висок среден резултат с оценка 4,76 и само 11% служители с оценка под 4.00.
Второто място се поделя от РМД Бургас и РМД Варна с 4,73, на трето място е РМД Русе със средна оценка от 4,69. На опашката е РМД София със среден успех от 4,55.
Като цяло служителите от регионалните митнически управления имат по-високи оценки от служителите от митници. Изключение отново е РМД София, в което служителите от митниците Кюстендил и Благоевград имат по-високи оценки от служителите на регионалното управление.
Като цяло най-добре са се представили старшите инспектори и експерти, които решаваха второ ниво на теста. Те имат среден успех от 4,69. 4,52 е средният успех на държавните инспектори, които решаваха най-трудния тест. Те имат и най-нисък среден успех.
На тестовете се явиха 2063 служители от подлежащите на явяване 2163 митничари. На тест не са се явили 100 служители, като болшинството от тях имат уважителни причини за това. Неявилите се ще положат тест пред комисията в Националния учебен център на Агенция „Митници”. Това ще се случи през следващите две – три седмици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във