Банкеръ Daily

Новини

МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ БЛОКИРАТ ПЪТЯ ПЛОВДИВ-КАРЛОВО

Стотина млекопроизводители от региона ще препречат с жива верига за един час пътя от Пловдив за Карлово при пазара в с. Граф Игнатиево с искания да бъде подпомогнато оцеляването на отрасъла. Разрешението за блокадата е от 11 до 12 часа, съобщи пред Дарик радио Аргир Илиев от Инициативния комитет на протестиращите.
Исканията са за целогодишно субсидиране на производството на мляко с по 50 стотинки на литър, за еднократна субсидия от 1/3 на комбинираните фуражи на глава добитък. Животновъдите, които преди месец депозираха исканията си в Народното събрание, настояват още отпусканите субсидии да не се обвързват със задължения към Държавен фонд Земеделие и преработвателните предприятия да заплащат еднакво суровината, изкупувана от малки и големи ферми.
Производителите от региона твърдят, че са принудени да унищожават животните, тъй като са на загуба. Те сочат, че за изхранването на 70 крави дневно са необходими 500 лв за фураж, а при сегашните изкупни цени от млякото им получават едва 350 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във