Банкеръ Daily

Новини

Младенов: Създали сме най-благотприятните условия за отглеждане на деца

bdquo;Българките се възползват от един от най-благоприятните периоди, през който могат да ползват помощ за отглеждане на дете. Това заяви социалният министър Тотю Младенов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова относно мерките за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на подрастващите. Според Младенов правителството се опитвало да осигури интегрирана семейна среда за децата. За целта са предвидени 30 млн. лева за изграждане на нови детски градини в цялата страна. От 2009-а досега открити са над 162 услуги за деца и семейства.


През следващата година се очаква майките да получат над 1 млед. лева чрез държавния бюджет, чрез оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурси и чрез заем от Световната банка, изтъкна социалният министър. Той подчерта, че в последните три години и половина кабинетът усилено работи по деинституционализацията на децата. В пъти се увеличил броят на приемните семейства, броят на дечицата, които са настанени в приемни семейства, до 2009 те бяха около 220, в момента са над 3200, уточни Младенов.


Мая Манолова контрира, че и през следващата година майчинските остават замразени. Според нея правителството на ГЕРБ нямало да бъде запомнено с добро и припомни множеството протести на майките. Манолова изтъкна, че от увеличението на майчинските щели да се възползват едва 30 хил. майки, а необходимата сума за това е 29 млн. лева. Червената депутатка посочи още, че всяка година в страната се раждат с 5 хил. българчета по-малко, което означава, че след четиригодишното управление на ГЕРБ у нас ще родят с 20 хил. по-малко деца. bdquo;Убихте перспективата пред младите български семейства, заяви още Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във