Банкеръ Weekly

Новини

Младенов: Приветстваме началото на дейността на Европейския фонд за демокрация

България приветства стартирането на дейността на Европейския фонд за демокрация, чието създаване в Брюксел считаме и за наш успех. Това заявява министърът на външните работи Николай Младенов по повод началото на дейността на организацията.


България е сред държавите-членки, които активно подкрепяха инициативата от нейното лансиране през 2011 г. и изразява готовността ни да участваме солидарно в дейността на Фонда, заяви още Младенов.


Министърът отбелязва, че създаването му като фондация с идеална цел е отговорило на очерталата се през последните години необходимост от оказване на подкрепа от ЕС за процесите на промяна и демократични реформи в страни от Източна Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Държавите-членки и основните институции на ЕС се ангажираха с този нов механизъм, основан на доброволни вноски, за да помогнат на гражданското общество в държавите в преход, каза още Младенов.


Като страна, която самата е извървяла този път, България ще има важна роля в работата на Европейския фонд за демокрация с нашия опит в прехода - както с положителните уроци, така и с трудно научените, заяви министърът.


Първото заседание на Управителния съвет на ЕФД се състоя на 10 януари. В него участваха и Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън и комисарят по разширяването и политиката за съседство Щефан Фюле. УС включва представители на всички държави-членки, на Европейския парламент, на Европейската служба за външно действие и на гражданското общество. От българска страна в заседанието участва генералният директор по глобалните въпроси на МВнР и член на УС на Фонда Емил Ялнъзов.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във