Банкеръ Daily

Новини

Младенов: През 2011г. в обучение са включени 15 700 лица над 50 години

През 2011г. в национални и регионални програми и мерки за обучение и заетост са включени над 15 700 лица на възраст над 50 години. Това заяви , каза днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на конференция на министрите, отговорни за социалната кохезия в Истанбул, организиран от Съвета на Европа.


Той представи постигнатото по Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo;, както и проведените в страната реформи за адаптиране на пенсионната система към демографските предизвикателства.


Модернизирането на социалните услуги като следствие от удължаването на трудовия живот и мобилността на пазара на труда са сред приоритетите в работата на социалното ведомство, отбеляза Младенов.


Той постави акцент върху интегрираната политика за децата и семействата, чиято цел е отглеждането на децата в близка до семейната среда. По данни на Министерството на труда 84% от децата в България получават финансова подкрепа по реда на Закона за семейни помощи за деца.


Младенов подчерта, че солидарността между поколенията е сред основните фактори за засилване на социалното сближаване и постигането на устойчиво развитие.


Сред основните теми, по който министрите дебатираха днес, са защита на уязвимите групи по време на криза и изпълнението на Стратегията на Съвета на Европа по социална кохезия и Плана към нея на национално ниво. Утре участниците в конференцията ще приемат Декларация на министрите. Документът цели разработването на нови форми на действие и споделена социална отговорност на заинтересуваните страни.


Участниците във форума ще дискутират устоите на социалните системи и постиженията в областта на социалната кохезия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във