Банкеръ Weekly

Новини

Младенов обвини Хизбула за атентата в Сарафово, твърдят израелски медии

Терористичната групировка Хизбула стой зад атентата на летище Сарафово в Бургас. Това се посочва в доклад, представен от външния министър на България Николай Младенов по време на посещението му в Тел Авив, съобщава израелската медия Arutz Sheva, позовавайки се местния Канал 2. Младенов се е срещнал с премиера на Израел Беджамин Нетаняху, както и с президента Шимон Перез в Тел Авив. Той е информирал за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас, през миналата година, при която загинаха петима израелци и един български гражданин.


В същото време стана ясно, че вътрешният министър Цветан Цветанов ще съобщи новините около разследването пред европейските лидери. Новите разкрития може да принудят Европейския съюз да включи Хизбула в списъка с терористични организации.


В доклада, който се очаква да бъде публикуван през следващата седмица, се посочва още, че европейската разузнавателна агенция Европол успешно е идентифицирала трима от четиримата заподозрени за атентата. Всички те са влезли в България две седмици и половина преди нападението, използвайки фалшиви лични карти.


Публикациите на израелските медии взривиха Народното събрание. Депутатите от опозицията поискаха спешното изслушване на вътрешния министър. С гласовете на мнозинството това предложени ебе отхвърлено.


По-рано днес говорителят на Министеръството на външните работи Весела Чернева опроверга пред БНР информацията, че министър Младенов е посочил Хизбула за поръчител на атентата.


Премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има такъв доклад, още повече той да е бил представен от Младенов в Израел. Има голямо напредване в разследването, никой не е упълномощен от мен или никой по тази тема не е разговарял от правителството. Президентът Плевнелиев също е информиран от разследването, заяви премиерът, който е в Австрия пред БНР. Имаме доста време още да поработим. Имат голям напредък, повтарям. Официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата. Колко пъти да ви го кажа? Няма да коментирам какво са казали медиите. Това си е тяхна отговорност. Израелската телевизия е друга отговорност. Те са в избори сега, могат да си коментират каквото си искат. И ние като го повтаряме сега, ставаме част от даден план или сценарий. Защо да си го причиняваме като държава?, каза още Бойко Борисов.


Въпреки неговата категорична позиция обаче, едва ли израелските медии са си изсмукали новината от пръстите. И няма ли най-после Борисов да скастри външния си министър, чиито гафове напоследък рисуват много лош облик на държавата ни пред света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във