Банкеръ Daily

Новини

Младенов: ЕС подкрепя Националната опозиционна коалиция в Сирия

До срещата на групата на bdquo;Приятелите на Сирияrdquo; през декември в Мароко Европейският съюз ще очаква обединението на сирийската опозиция да е пуснало корени, да е отворено за други желаещи да се присъединят към него, както и да има подробен план за преход в страната. Така министърът на външните работи Николай Младенов коментира приетите снощи заключения на Съвета bdquo;Външни работиrdquo;. В тях се посочва, че ЕС приветства създаването на Национална опозиционна коалиция и я приема за легитимен представител на стремежите на сирийския народ. Младенов уточни, че според снощното решение, ЕС ще предоставя подкрепа на сирийската опозиция чрез новата коалиция.


На срещата бяха обсъдени събитията в Близкия изток с акцент върху обстановката в Газа, като външните министри отново отправиха призив за спешно прекратяване на враждебните действия. Съветът разгледа и обстановката в Украйна след изборите на 28 октомври. По време на дебата българският външен министър подчерта стратегическата важност на отношенията с Украйна и необходимостта от запазване на европейска перспектива за страната.


В подготовка на предстоящия в края на седмицата извънреден Европейски съвет по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС, министрите разговаряха с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой . Държавите изглеждат решени да направят максимума за постигането на съгласие по бюджета още сега. Ако все пак нямаме съгласие на предстоящия Европейски съвет, ще бъде въпрос на преценка дали и по какъв начин да бъде търсено споразумение в началото на следващата година или по-късно догодинаrdquo;, заяви Николай Младенов. Има много сериозни аргументи от някои държави в ЕС за съкращаване на общото равнище на разходите в европейския бюджет за 2014-2020 г. - от наша гледна точка въпросът е къде ще бъдат намерени тези съкращения, подчерта българският министър.


България и страните от Кохезионната група настояват възможно най-малка част от тези съкращения да засегнат политиката на сближаване. Страната ни предлага вместо това да бъдат разгледани възможностите за намаляване на разходите в някои от големите и скъпоструващи проекти като Галилео, bdquo;Свързана Европаrdquo; и др., както и чрез съкращаване на разходите на европейските институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във