Банкеръ Daily

Новини

Младежката безработица в Европа ще доведе до социално бедствие

Еврокомисията предупреди, че увеличаването на младежката безработица в страните членки може да предизвика сериозна заплаха за социалното единство. Комисарят по заетостта, Ласло Андор заяви през изминалата седмица , че европейските институции, правителствата, бизнесът и специалните партньори на всички нива трябва да направят всичко възможно, за да не се загуби цяло едно поколение, защото това би довело до икономическо и социално бедствие. Предупреждението на Брюксел дойде в момент, когато статистическата агенция Евростат публикува данни за спад на младежката безработица в десет страни от общността. Но в страни като Гърция, Испания и Кипър се наблюдава голямо увеличение, което определено буди безпокойство.


Безспорно начело на нерадостната класация на страните с най-високи нива на безработица сред младите хора са Гърция и Испания. В тези държави младежката безработица достигна съответно 53.8 и 52.9 процента. Това са безпрецедентни нива, откакто се води тази статистика. За сравнение, в Германия и Австрия например младежката безработица е съответно 8.0 и 8.9 процента. През юли 2012 г. броят на безработните млади хора в Европа е вече с 204 хил. повече от същия месец миналата година. Средно за ЕС нивото на безработица сред младежите до 24 години е 22.5%, което е увеличение с 1.2% в сравнение с миналата година. Италианският статистически институт също излезе с тревожни данни, показващи, че повече от 35% от младите италианци също са безработни.


По-рано през тази година ЕК отпусна чрез Европейския социален фонд около 3 млрд. евро на страните членки, за да се справят с неприятния проблем. Страните, които получиха финансиране по този проект, са Гърция, Ирландия, Италия, Испания, Литва, Латвия, Португалия и Словакия. Младежката безработица във всяка от тези държави надхвърля 30 процента.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във