Банкеръ Daily

Новини

Митничарите станали по-некорумпирани

Продължава тенденцията за слабо намаление на корупционните сделки, огласиха от Витоша Рисърч и Коалиция 2000 на 10 юни 2003 година. Според корупционния мониторинг на Коалиция 2000 броят на гражданите, на които им се е наложило да дават подкупи, през април 2003 г. е близо 88 хил. души. Това е с 3000 души по-малко в сравнение с януари 2003 г. и обхваща 1.37% от пълнолетното население на страната.
Спрямо същия период на миналата година наполовина по-малко са служителите, поискали или намекнали, че е необходимо финансово поощрение, за да извършат определена услуга. Аналогично е снижението и на реалните сделки спрямо 2002 година.
В 80% от случаите на корупция става дума за стойност на подкупите до 250 лева. Отново сред най-корумпираните са съдебните служители, адвокатите и следователите. Траен спад пък се наблюдава при митничарите, полицаите и данъчните служители. Същото е валидно при преподавателите и служителите в университетите.
Корупцията все още е в челните места по значимост като социален проблем. Според близо 60% от анкетираните бизнесмени правителството не прави нищо, за да спре действието й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във