Банкеръ Daily

Новини

Мирослав Найденов запозна тютюнопроизводители от Кирково с възможностите за националните доплащания

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов запозна тютюнопроизводители от община Кирково с възможността и тази година заетите в отрасъла да получат национални доплащания за тютюн в размер на 70 млн. лева. Той допълни, че сумата ще бъде изплатена на два транша - 35 млн. лв. до края на месец май 2011 г. и още 35 млн. лв. до края на месец август 2011 г.
Той разясни и разпределението на финансовите средства по сортове като за производителите на сортова група „Басми” са отделени 70% от общата сума, което е 2,06лв/кг; 10% за сортова група „Каба Кулак”, което е 1,47лв/кг и 20% за сортовете „Бърлей” и „Вирджиния”, което е 0,93лв/кг.
„След обнародване в Държавен вестник средствата от първия транш ще бъдат изплатени на всички подали заявления за 2010г. тютюнопроизводители. С тези пари те ще имат възможност да изплатят своите задължения към държавата, което е необходимо условие, за да могат да получат втората част от парите”, посочи още министър Найденов.
Министърът допълни, че тези национални доплащания са за референтен период за 2007-2009г. и ще достигнат до хората дори и сега да не отглеждат тютюн, единственото изискване за тях е към момента да се занимават със земеделие.
Той призова производителите да бъдат внимателни, на кои фирмите изкупвачи си продават тютюна, защото след либерализацията на пазара те имат право на избор, на кого да предложат продукцията си.
След обиколка на Общинската служба „Земеделие” министърът пое ангажимент да бъдат отпуснати средства за ремонт на сградния фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във